huvudvärk

Godmorgon!

Åh, känner sån himla ångest i kroppen idag. Dagen har inte börjat bra, men nu ska jag vända det här. Jag vet ju varför jag känner mig uppstressad: framtiden är så oviss, jag är rädd för att rusa upp i vikt innan jag kommer in på behandling, rädd för att de ska tycka att jag inte är tillräckligt sjuk (jag vet att dessa tankar antagligen är top 1 av tänkta tankar av folk som ska behandlas för ätstörningar, men det KÄNNS verkligen så. att dessutom blivit lovad vård i vecka ett, för att sedan fått det uppskjutet till vecka sju-åtta får ju inte mig att känna att mina problem är bland de viktigaste att ta tag i direkt..). Det är bra att jag vet varför. Men jag behöver inte hantera stressen på det sättet jag gör. Det gör ju verkligen inget bättre! Och det vet jag, egentligen.

För att vända den här dagen har jag tänkt baka bullar idag faktiskt. Kanelbullar! Kanske vaniljbullar också. Själv föredrar jag oftast vaniljbullar framför kanelbullar. Eller, näää, är det en ordentlig fyllning i kanelbullarna så är de svårslagna!

Latero, puss!

söndag

Åh, vädret!! Det känns som vår ute. Sol och klarblå himmel. Sa till mig själv igår att jag skulle totalt gå emot det lilla monstret idag och stanna inne, inte röra mig ett uns. Men, vilken normal människa vill INTE gå ut när hela världen lyser? Jag hade mått betydligt sämre av att sitta inne hela dagen och se solen lysa där utanför. Så tog mig en härlig promenad innan lunch. Sen lagade jag lunch, sen åt jag den. Bra, tycker jag. Gott var det också!

Nu ska jag komma på något att spendera eftermiddagen på. Har lust att gå ut i skogen och grilla korv. Och åka skridskor. Ett framtida projekt!

Puss!

en riktigt luring (varning för lite dåliga vibbar)

Jag är så jäkla förvirrad. Visst, jag gör framsteg hela tiden. Jag lägger till mer och mer i min kost. Men, räcker det? När jag rannsakar mig själv (vilket jag gör i princip varje kväll vid läggdags), ja, hur har dagen sett ut då?

Jag har extremt svårt för att komma in i mitt matschema. Jag får sådan ångest av att veta exakt vad jag ätit, samtidigt som jag får minst lika stor ångest av att inte ha kolla på hur mycket jag ätit. Jag dämpar min ångest med ätande, vilket leder till mer ångest osv. Eftersom jag småäter mellan måltiderna drar jag nästan alltid ner på själva huvudmålen, anorexin säger till mig att "hallå så mycket småätande som du har ägnat dig åt i efter/förmiddag så borde du inte äta lunch/middag alls egentligen."
Och jag har faktiskt, i just de situationerna, fortfarande väldigt svårt att kunna se klart och tänka logiskt. Där och då. Jag VET att det ofta knappt blir halva normalportioner. Massa grönsaker, lite kött/protein och lie kolhydrater. Jag har börjat lura mig själv med grönsakerna till och med. Jag tycker att det verkar så vettigt, och bra, just där och då. Jävla matmonster, jag blir galen. Fast vad som gör mig mest galen är att veta att jag ännu inte är uppe i en bra dagsranson, varken kalorimässigt eller näringsmässigt. Jag tänker varje kväll att: imorgon, imorgon SKA jag ta mig tusan följa schemat. Följer juschemat kanske jag inte får det där extrema suget i magen efter och mellan måltiderna.
Men ändå, så står jag där nästa morgon vid frukost och hör matmonstret viska: "men full mängd..? är du säker? du kommer ju ändå småäta sen vilket kommer göra att du ligger ÖVER matschemat, ditt äckel. du kanske inte behöver ta fullt så mycket yoghurt? eller fullt så mycket flingor? eller?"
Och jag går på det, gång på gång. Så jävla dumt. På riktigt, jag blir rädd för mig själv när jag är så lättlurad. Blir rädd när jag förstår vilken jäkla makt vi kämpar mot. Vilken lurendrejare den är. Att vi måste ligga steget före, vara smarta, överlista anorexin. Stänga av öronen och tänka på bättre grejer.
Men hur gör man det?

heja mig!

Hej hej hej!

Det har varit en ganska seg och jobbig dag idag. Somnade runt ett i natt kanske och vaknade vid fem och kunde sedan inte somna om. Hade konstiga ryckningar i bröstet (hjärtat slog som det ska, kändes mer som någon nerv som ryckte) och jag kunde inte riktigt komma underfund med om det var pga av ångest, eller om jag fick ångest pga ryckningarna. Håhåjaja. Blir galen av hur svårt det ska vara att komma in i de regelbundna måltiderna. Eller, det som sabbar är ju att jag, när jag får ångest, börjar småäta vilket aldrig leder till något positivt. Jag får mer ångest och antingen äter jag mer och mer, eller så drar jag ner på nästa måltid och sedan fortsätter det så dagen ut. Att man aldrig lär sig va! Jag borde ha lås på kylskåpet, som öppnas prick 8, 12, 15, 18 och 21, haha.

Men, ändå så känns det som om jag är påväg, mot liv. Skrev ett mail till min bästa vän, som var början av vägen ut ur det här för mig, igår. Där jag tackade henne för just det. Hade fått ett svar i morse som gjorde mig glad och varm i hela hjärtat.

Ikväll blir det förhoppningsvis sushi till middag! Sedan ska jag på bio med några vänner, det blir nog bra, känns bra att komma ut lite. Jag ville se Svinalängorna, men vi ska se The tourist. Mr. Depp Brukar ju funka så. :)
Funderar lite på om jag ska våga på mig något gott till bion. Vill liksom inte förstöra resten av helgen för mig, vilket det ofta gör om jag känner mig lite tvingad till att äta, liksom för sällskapets skull. För dessa vänner är lite.. jag är lite rädd för att påverka dem. Men samtidigt, för att vara ärlig mot både mig själv och dem, så skulle jag vilja kunna säga att "nej, jag är ledsen, jag skulle gärna äta godis ikväll men jag tror inte jag klarar det. Inte när jag varit såhär ostabil det sista."
Ah, får tänka på det en stund till!

Puss!

en inte så vanlig torsdag ändå

Hola!

Dagen har rullat på. Himlen har varit blå och fin. Jag försöker ta hand om rastlösheten i min kropp på andra sätt än att äta, eller motionera. Det är svårt! Men det går!

Igår åt jag spagetti med köttfärssås. Höll på att kvävas av min ångest när jag såg vad som serverades. Själva rätten är väl inte så svår i sig. Egentligen. Men att någon annan lagat den, att det var vit pasta, med massa smör. Att köttfärssåsen hade ett lager av olje-flott. Men, jag slog mig själv på huvudet och tog en portion. Och GUD vilken smaksensation. Haha, shit, har glömt hur vällagad mat kan smaka. Det var en kulinarisk upplevelse måste jag säga.

Nu jobbar jag på att få in regelbundenheten med måltiderna. Pepp pepp!

Jag vill ha filmtips, eller boktips, eller tv-serietips! Så jag har något att spendera mina dagar på. Snälla hjälp mig!

Puss.


känns fint i hjärtat

Jag blir så himla rörd! Har fått fem jättefina mail av klasskamrater (inte just det som jag stått närmast) fyllda med peppande ord och visdomar. Och cred, de säger att jag är stark och gör rätt sak. Jag känner mig stark. Jag gör rätt sak. Trodde aldrig jag skulle göra mig såhär sårbar, men sårbarheten gör mig också mottaglig för kärleken folk vill ge. Och det är ta mig fan det häfitgaste jag varit med om på flera år.

skrytinlägget

I min klass går det 31 personer. Idag satte jag mig på en hög stol brevid min lärare och sa:
"Jag har haft ätstörningar i åtta år, och nu ska jag göra något rejält åt det."

Ungefär så, lite mer omfattande bara, och med lite mer tårar inblandat.

Ärligt talat är jag så himla himla stolt över mig själv idag. Jag är min egen superhjälte! Jag förstår inte vart mitt mod kommit från den senaste tiden, men jag måste ha växt flera meter över marken.
Det är som jag kanske sagt tidigare svårt att beskriva hur mycket som hänt det senaste. Jag, som alltid låtit monstret härja i mig utan att vilja besvära en endaste människa med min ångest, inte ens min mamma, knappt min dagbok, har helt plötsligt slängt monstret ut i rampljuset. Hela världen får titta! Jag har börjat öppna mig, ta mig själv och mina problem på allvar. Ta tillvara på mina nära och kära istället för att vara rädda för deras kärlek.

Jag har inte bara ställt mig framför hela min klass och berättat om mina problem idag, jag har OCKSÅ:

* startat dagen med yoga, vilket alltid får mig att må bättre

* på egen hand både ringt samtal och gått till läkare för att begära sjukskrivning (det här mina vänner, trodde jag aldrig skulle hända)

* pratat med min från-gårdagen-arga-lärare som idag nästan grät och sa att han så gärna skulle vilja hjälpa mig

* trots att detta förstörde mina kvällsplaneringar och matplaneringar: tackat ja till en fika med en klasskamrat som ville träffa mig "en sista gång", plus att jag bjöd med två till

Och vet ni vad det allra bästa är? Att jag kan inte se en enda förlust i det jag gjort.
Jag är inte en sämre ätstörd för att jag själv inser det och ber om hjälp (det har nog alltid varit en av mina starkaste (och kanske dummaste?) deviser: att erkänna sin sjukdom, att BE om hjälp, det är inte att vara sjuk det är att vara självömkande) och en fika med mina vänner ledde varken till ångest eller till att de skulle upptäcka något hos mig som de tycker är tråkigt, utan till skratt och en enorm kärlek inför att det finns så himla fina människor. Jag kände mig så normal!! Är det såhär livet kan vara liksom? Kanske är det roligare än ångesten på mitt rum.

resan till det lilla svarta hålet

Ja.. och efter floder av tårar satte jag mig i eftermiddags på tåget från mitt hem till den stora staden.
Vet inte riktigt var vi befann oss, någonstans en och en halv timma in på sträckan, när jag får ett samtal:

"Ja hej, jag ville bara säga att den du skulle träffa imorgon har blivit sjuk. Så vi tänkte ge dig en ny tid nästa onsdag istället?"

Ville typ dö. Kändes som om jag satt på ett tåg mot den svartaste svartlien där den store fjällbjörnen väntar med sitt stora tomma gap. Vänta..? En vecka till...? Det är svårt att förklara, men mitt enda ljus framåt har liksom hela tiden varit vetskapen om att jag ska få hjälp. Om att det finns ett slut på det här. Och hela tiden, så har ljuset liksom flyttats framåt, framåt och framåt.
Det var länge sedan jag verkligen kände mig utmattad, både pysikiskt och fysiskt, utan att ha sprungit alldeles för långa många kilometer eller tränat på gymmet, men den här helgen, har jag verkligen bara släppt allt. Och jag har nästan blivit rädd, för att jag liksom inte haft någon ork alls. Jag har bara gråtit och gråtit och gråtit.
Så jag följde den linjen, men kämpade allt jag kunde för att ha styrka i rösten, för att inte gråta ut min hjälplöshet. Förklarade att jag inte tror dagvård är det bästa alternativet längre, att min vardag inte alls funkar när jag bor själv.
Hon frågade genast om jag hade gått ner i vikt sedan jag var på bedömningssamtalet (suck!) ja, jo några kilo kanske sa jag och orkade inte gnälla över att jag kunde väl för fan ha gått upp tio kilo det är inte det väsentligaste. Det fanns iallafall inget att göra åt saken förutom att snällt fortsätta vänta. Sjukskrivning kunde de heller inte hjälpa mig med. Håhå, vad jag kände att livet slog mig hårt i ansiktet just där jag satt i vagn fem på sj's x2000.

Men! Denna tågresan rakt ut i svarta hålet skulle icke vara förgäves. Efter att gråtande ha lämnat fram min biljett till konduktören (stackarn blev så himla obekväm, visste inte alls vart hon skulle kolla!) och samlat mig en stund stod allting plötsligt så klart för mig:
Jag ska bli frisk. Det är det jag ska. Jag ska hoppa av skolan. Jag måste hoppa av skolan. Hur roligt jag än kan ha när jag är där, hur mycket kärlek och inspiration jag kan få därifrån, hur fina människor jag än lärt känna där så har det stora svarta i mig ändå överskuggat allt det andra under hela hösten. Skolan har funkat men min fritid har bara inneburit ångest och mat och kräkningar och träning.
Vill jag ha det så? NEJ!

Så, där, och då, bestämde jag mig: Nu hoppar jag av. Jag ska satsa på mig själv. Jag måste ta mig den tiden, och den tiden är inne nu. Jag kan inte vänta.


åh nej alltså

Åh gud, vilken dag. Skulle inte denna bli bättre än söndagen?
SÅ himla mycket känslor som svallar i mig nu. Jag vet ju att detta är vägen till något bra, men just nu känns det bara apa. Till råga på allt (eller kanske just därför dagen ballade ur helt) fick jag mig en riktig utskällning när jag ringde till min lärare i morse för att säga att jag inte är där idag, utan hemma, och att jag ska på samtal på kliniken imorgon. Alltså.. blev helt ställd. Han ifrågasatte mig och varför jag var hemma, sa att man inte kunde göra så och att jag förstör för honom i hans planering. Han sa att det absolut inte var okej.
Jag började i princip gråta i luren. Kände mig så jävla oförstådd. Jag sa att det absolut inte funkat för mig det senaste, men han propsade på att det inte var ett okej beteende från min sida och att jag borde be om ursäkt.
Jag bad lite försynt om ursäkt och sedan sade han att jag väl ändå kunde komma imorgon efter läkarbesöket, jag han säga att "jo det hinner jag nog" sedan sa han hejdå och klickade mig. Sen började jag storlipa.

Vet att jag borde stå på mig mer i sådana situationer, men jag blev så jävla ställd och ledsen. Såhär efteråt tycker jag bara att han betedde sig totalt idiotiskt och elakt. Okej, jag vet att han inte kan ha helt förståelse för att jag legat hemma i enorm ångest en hel kväll och gråtit fem gånger om dagen, men han vet att jag har det jobbigt och att jag ska in på behandling. Nu känner jag ju mig verkligen peppad att gå dit något mer... not.

Iallafall, fick sms av en vän som var hemma. Jag frågade om hon ville gå en promenad, och det var det bästa jag gjort idag. GUD vad skönt det var att få umgås med någon, prata och dessutom prata om mina problem. Jag har ju alltid haft så svårt för det, speciellt med denna tjejen, eftersom hon lite av har sett upp till mig. Men herregud vad prat kan förenkla situationer, jag får upp helt andra ögon för henne och hon får så mycket mer förståelse för mig. Och var så stöttande! Jag blir så extremt tacksam. Nu ska jag fan stå på mig, genom allt.

nej alltså

Hej!

Idag har varit en riktigt riktigt tuff dag. Hade nästan glömt hur det kändes att ha sådan extrem ångest som jag haft idag. I princip hela dagen, dessutom. Jag brukar försöka vara positiv, men idag har der bannemig inte funkat. Har haft en klump i halsen hela dagen, ett gråt som kläckt upp ibland. Det började snett redan vid frukost då jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle äta, vilket ledde till lite småplock (vilket jag VET att jag måste akta mig för!) och plötsligt hade jag ingen koll alls på hur mycket jag fått i mig.. Och på den banan har det fortsatt hela dagen. Bedövat ångesten med att äta mer, vilket lett tiill mer ångest osv osv osv osv. Blä. Eftersom jag ätit så konstigt är jag uppblåst och känner mig pluffsig.
Känner mig som en dum och jobbig och dålig dotter dessutom, kan inte lägga över all min ångest på min familj heller, därför håller jag tyst. Äter i smyg och gråter i smyg.
Åh, jag vet alla anledningar till varför jag mår som jag gör, egentligen. Jag orkar bara inte riktigt ta tag i det idag. Den ovissa framtiden är det jobbigaste.

Imorgon börjar jag om igen, ska äta en ordentlig frukost efter matschema. Är inte öppen för förhandling!

Hoppas ni haft en bättre söndag, puss.

ÅH!

Alltså. Vet inte om det beror på att det var första gången på åratal som jag tillät mig själv att äta glass, eller om det berodde på själva glassen i sig (har faktiskt trott att hypen kring glassen varit ganska överdriven) men:
b&j halfbaked var ta mig tusan bland det godaste jag ätit! Herre mig jesus. Höll på att sluka hela burken. Och det var värt all ångest i världen.


svåra val

Hej alla fina ni!

Det är skönt att vara hemma, kan på något sätt trycka undan den där ständiga pressen att röra på mig/tänka mat/laga mat/älta mat/ha ångest. Visst, allt det där gör jag ändå, det är inte så att det försvinner bara för att jag har folk omkring mig. Men det finns liksom plötsligt annat också. Hade det varit en "vanlig lördag" hade jag paniktränat, haft ett ständigt sug i magen och vid den här tiden hade jag väl antagligen suttit ensam i min lilla lägenhet och föraktat mig själv för att jag tackat ner till krogbesök med mina vänner, på grund av att jag inte klarar av att dricka alkohol utan att få ångest.
Idag har istället bara gått en promenad (och försökt tränga bort tanken på att den promenaden är lika med bara EN av mina vardagliga promenader: vägen till skolan). Men det gör inte så mycket. Jag känner mig inte så tjock. Lite äcklig, men det är bara en känsla. Varför skulle jag vara äcklig liksom?
Har hunnit med att hälsa på släkt, gå på Media Markt för första gången i mitt liv (fattar inte hypen omkring det?!) och att vara kreativ.

Imorgon åker jag tillbaka till verkligheten... Tror jag. Gud, det här är så jävla svårt. Ska jag verkligen ge upp allt jag drömt om för den här jävla sjukdomen?
Samtidigt som jag vet att det inte är att ge upp min dröm, utan bara låta den gro ett tag till. Just nu kan jag ju inte ta tillvara på den så mycket som jag skulle vilja ändå.

Mitt huvud säger till mig: gör det här ordentligt nu, ta emot ordentlig vård, lär dig bli trygg i maten och dig själv och sedan, sedan finns det INGENTING som kan hindra dig från att leva din dröm.
Och mitt hjärta håller med mitt huvud, förutom det att det gör så jävla ont att spräcka bubblan om den positiva och glada och gulliga F inför min klass. Jag är helt ärligt talat så jävla nervös inför att berätta om min situation för klassen att jag undrar om jag ens kommer klara av det. Och vart leder det till sen? Kommer jag tappa alla fina fina kontakter jag ändå lyckats skapa. Det kommer göra så ont i mitt hjärta varje gång jag ser vad de gör, hur de utvecklas, hur mycket kärlek det finns där.
MEN, hallå, jag lyckas ju ändå inte ta tillvara på den som situationen nu är så!!! Gud. Ah.

Utbildningar, och idéer, och fina människor, och gemenskap. Det försvinnner liksom inte. Det kommer alltid finnas nya möjligheter.

Och jag vill bli frisk, på riktigt.
Känns bara så surt att jag sitter här, det var inte riktigt tanken va. Samtidigt: en nödvändig väg att gå.

Iallafall, ikväll ska jag avnjuta en god middag bestående av ugnsbakade rotsaker med kyckling, mmmm!
Sedan: b&j! Shit. Ah. Gott ska det bli!

Puss!


årets största och första utmaning!

Och vad gjorde inte jag precis då? Ringde min mamma, som var i affären, och bad henne köpa en b&j half baked!
Det är vad som serveras till morgondagens p3 guld-gala tänkte jag. Hurra!


kampen

Godmorgon!

Är hemma! Hemma i barndomshuset, har hunnit möta min jävla ångest ordentligt två gånger inför samma måltid redan. Igår, när jag satt på tåget hem, ringde mamma och sa att de skulle köpa hämtmat. Hon föreslog att hon och jag kunde köpa kina- eller thaimat eftersom de andra skulle ha pizza. Jag typ självdog (eftersom detta inte alls ingick i min planering) och blev assur, började nästan gråta och sa surt att jag inte ville bestämma. Att hon kunde väl beställa vad hon själv ville ha och sedan kunde jag äta rester, jag var ju liksom inte ens hungrig!!
Lade på. Drog halsduken runt huvudet och började gråta. Började förbanna mig jävla familj som inte fattar någonting om min situation. Tror de att jag ska komma hem och äta vad som helst? När jag får ångest av att bara försöka komponera ihop en måltid? Fattar de ingenting??

Kom på mig själv -

antagligen fattar de ingenting.
Eftersom jag inte säger någonting.

Att jag blir sur i telefonen och sedan gråter för mig sjäv, hur i hela fridens namn ska mina föräldrar kunna förstå min ångest? Hur kan jag ens begära att de ska göra det?

Blev arg på mig själv, på matmonstret. Herregud, här sitter jag, en ung kvinna, och gråter över att mina föräldrar vill äta thaimat med mig. För mig är det ungefär det värsta som kan hända!

Tog fram min skrivbok. Skrev skrev skrev flera sidor, skrev ner dialogen som pågick i mitt huvud. Mellan mig och matmonstret. Jag vann! Tillslut! Monstret hade inte argument nog för att jag skulle behöva förstöra en hel middag hemma. Jag hade de starkaste argumenten. Ha! Ha!!

Kom hem, mamma hade förstått min ångest och tom ställt sig och gjort hemlagad mat istället. Stekt kyckling med ris, champinjoner och en kall sås. Skulle ta mat, förstod att mamma hade väntat för att få äta med mig. Blev assur (igen!!) gick in på toaletten och hyperventilerade i någon minut, grät några tårar och tog mig sedan åter igen i kragen. Tog mat och åt mat. Blev mätt i magen. Win win!

Herregud, vilken jävla bitch den är, det där matmonstret. Tur att jag hittat strategier iallafall. Det går framåt.

mera av uppdrag: utmaning!

I skrivande stund kom jag på uppdrag nummer TRE! Och FYRA! Satt och funderade på vad för saker som jag verkligen uppskattade förut och kom fram till att dessa två saker har saknats de senaste åren:

3. Mammas morotskaka!
4. Smulpaj med vaniljsås (helst på café, åhh så gudomligt gott.)

uppdrag: utmaning!

Föresten, för att försöka vända mig själv till peppsidan kan jag komma med uppdragsmål nummer två för året:
Äta b&j!

Lite smittad av övriga bloggvärlden kanske? Hihi. Nä men, har faktiskt velat testa i flera år. Förra gången jag var på viktuppgång minns jag att jag testade någon Hägendasz, men eftersom glass har varit något jag hetsat väldigt mycket under tiden då jag hetade mycket (fanns det glass i frysen var jag på det först liksom) så har det blivit en väldigt jobbig grej. Smakade faktiskt för första gången b&j i höstas, när min pojkvän tyckte vi skulle lyxa till det. Då köpte vi en mangosorbet och någon som nog var nästan bara chokladig, liksom. Smakade mycket, hur gott som helst! Vågade dock bara smaka ett par skedar. (Töntigt, jag vet! Det var ju tom jag som betalat båda! Men pojkvänner var väl nöjd som fick två hela burkar att mumsa på, haha.)

Så, vilken smak ska man börja med? Åhhh så svårt!


tisdagstrött

Undrar vad min lärare skulle säga om jag ringde imorgonbitti och sa:
"Hej! Jag mår inte bra, fick en släng av bulimi igårkväll så känner att min ork inte riktigt finns idag. Har inte sovit mycket pga ångest heller, så stannar nog hemma idag."
"Okej, jag förstår. Men vila du upp dig hemma och kom till skolan när du mår bättre igen. Krya på dig!"

Eller?
He he he. Ja man ska väl kunna skämta om det också. Det är synd att man kan sjukanmäla sig för huvudvärk, eller magont, eller att man har inte i foten. Ja alla dessa fysiska symptom. Men så fort det är något psykiskt, så har folk inte samma tollerans. Syns det inte så finns det inte!
Sen just ätstörningar, eller psykiska störningar över huvudtaget, har ju folk i allmänhet ganska dålig vetskap och förståelse för. Det är synd.

Men ja.. Dagen började dåligt och slutade sämre men tiden däremellan måste jag säga var mycket bra. Och jag gick till skolan trots den dåliga starten! Man får aldrig ge upp. Aldrig ge anorexin mer tid än den själv klarar av att sno. Ska skaffa mig en ny kompis istället, Livet heter hon! Har hört att hon är mycket mycket roligare att umgås med än anorexin.

varning för: ett lite deppigt inlägg

Åh, blir så ledsen på mig själv. Gav efter för ångesten och oron i min kropp. Bläää, usch och fy och blä. Nu känner jag mig inte alls peppig längre. Bara uppgiven och ledsen. Jag står så jävla still och stampar, stampar stampar stampar. Varje dag jag går till skolan känns som en onödig dag. För jag känner, samtidigt som jag får ut så mycket av att vara där, att det är något jag inte kommer kunna slutföra. Inte om jag ska kunna må bra.
Förlåt för depp-inlägg. Men jag blir så trött på mig själv. Visst, det ÄR framsteg att jag infört regelbundna måltider. Men jag kanske skulle ta en titt på måltidernas innehåll också, och dess storlek. Är det konstigt att jag hetsäter?
Jag har svar på alla frågor själv. Kanske skulle ta och sluta ha andledning till att ställa dem över huvud taget.


heja mig

Idag har jag nästan följt mitt matschema till punkt och pricka! Hade en himla diskussion med mig själv vid mellanmålet. Det här med att äta flera gånger per dag är så sablans jobbigt, förut åt jag ju ofta kanske bara två större mål per dag. Varje gång jag påbörjar en måltid känns det som om jag också riskerar att påbörja en hetsätning. Är varje gång rädd för att jag liksom inte ska kunna sluta.
Men eftersom jag satt på föreläsning under mellanmålet tänke jag att "okej, du kanske inte känner dig hungrig nu, MEN: det är tre timmar sedan du åt sist, det är minst tre timmar tills du ska äta igen. denna mackan kommer du ändå klämma i dig ikväll om du inte äter den nu. dessutom maxar du din förbränning genom att äta oftare. kom igen nu!" Så jag kom igen, och åt mackan. Gud vad gott det är att äta när man kan sitta i lugn och ro och känna smaken!!!


mina framsteg

Känner att jag har ett stort steg jag måste ta för att denna gången kunna bli helt helt frisk: att sluta träna.
Ska jag vara ärlig känns det just nu som en omöjlighet. Eller, inte en omöjlighet, självklart inte. Men det är ett steg jag är tveksam om jag klarar av att ta på helt egen hand. Matmonstrets röst får fortfarande styra mig lite väl mycket. Jag har tagit så många steg mot friskheten det senaste halvåret:

1. Jag har börjat acceptera att jag har problem, och även de på det hela som en sjukdom. En sjukdom som INTE ÄR JAG, men som förföljer mig. En sjukdom jag kan, och ska, göra mig av med.

2. I och med att jag kunnat se mitt problem som en sjukdom, ett annat persperktiv, har jag också blivit öppnare med den. Det började med ett långt öppet mail till min bästa vän (som för tillfället är utomlands) i våras. Sedan har det bara rullat på. Det störta steget är att jag vågat blotta det för mina föräldrar.

3. Jag har börjat kämpa, på riktigt. Verkligen ansträngt mig för att lägga till måltider, och för att kunna äta dem regelbundet.

4. Jag har minskat mina kräkningar med kanske 90 %.

5. Jag har sökt hjälp. Jag har gjort ett val: jag vill bli FRI.

Och, jag vet att det finns de där ute som är av "vill-man-så-kan-man"-tycket. Och jag förstår precis. Jag har alltid varit av den åsikten. Jag har sagt till mig själv att bara jag vill så KAN jag sluta kräkas, sluta tvångsträna och äta precis vad jag vill. Men efter åtta år av denna dagliga ångest och dessa dilemman så har jag insett att jag behöver någon som hjälper mig. Som till en början säger: "du får inte träna, du måste äta det här och det här, din kropp behöver det här och det här" för ärligt talat så litar inte matmonstret på bara min röst. Det är ännu svårare när man bor helt själv, när jag bodde hemma hade jag ändå min familj som på något sätt kunde se om och vad jag åt och hur pass mycket tid jag spenderade ute eller på gymmet. Här har jag ingen och inget att förhålla mig till. Jag ligger ärligt talat totalt förvirrad på kvällarna och undrar om jag varit snäll eller elak mot min arma kropp under dagen.
Jag ser det inte som en svaghet att vilja ha hjälp, jag väljer att se det som en styrka att vilja kämpa. Det jag ville komma fram till med detta inlägget var egentligen att för att bli HELT FRI, så måste jag helt släppa allt som anoreximonstret tvingar mig till. Det finns inga komprimisser som leder till frihet.


ett litet mail

Tänkte publicera mailet jag skrev till mina föräldrar. Naket och öppet!

Hej mamma och pappa.
 
Här sitter jag i den lilla staden, på mitt rum, i min stora fåtölj. Jag lyssnar på Arja Saijonmaa som sjunger att att hon drömde något i natt som hon aldrig drömt förut.
Jag drömmer också mycket nu för tiden, det är roligt att drömma. Men det är inte roligt att drömma mardrömmar. Det gör jag ganska mycket. Jag vaknar ofta helt dyngblöt av svett.
Jag tror det har att göra med mitt leverne i övrigt. Det är mest därför jag skriver, för att jag vill skriva om mitt liv. Det blir alltid så svårt när jag ska prata, tycker det är jobbigt när jag inte får fram vad jag egentligen vill säga. Allt fastnar i halsen och jag inbillar mig lätt att det egentligen inte är så viktigt.
 
Men jag tycker det är viktigt. Jag har börjar tycka att det borde vara viktigt. Mitt mående. Jag orkar inte må dåligt längre. Jag tycker det är ovärt och tråkigt, och det förstör allt som skulle kunna vara fint och bra. För att gå rakt på sak så tycker jag det är skitjobbigt just nu. All min tid går åt till att planera mat; laga mat; äta mat; ha ångest över mat. Äta och kompensera för mitt ätande. Försöka hitta en balans som jag aldrig tycks finna. Jag är så trött på det. Det är så onödigt! Samtidigt vet jag att planeringen är a och o. Planerar jag inte så äter jag bara, och har ångest, och kanske kräks, istället för att planera. Det jobbigaste är att ha ångest nästan dygnet runt, jag har ångest över allt jag gör och allt jag inte gör och allt jag borde göra. Jag hittar inga riktigt bra lösningar.
Jag blir så lätt uppstressad och har jättesvårt att organisera mitt liv. Jag vet inte hur många gånger den senaste veckan jag tänkt packa min väska och åka hem. För jag vet verkligen inte om jag orkar ta hand om mig själv nu. Är så trött, både i kroppen och knoppen. Trött på att gråta trött på att förstöra för mig själv trött på att bo i det här slottet av luft som jag själv byggt. Jag inbillade mig att det var kul att bo i ett slott, ha! Jag säger till mig hela tiden att jag inte får vara svag, att det inte alls är så illa med mig som jag ibland vill inbilla mig, att allt är okej. Men just nu, just nu är det inte alltid okej.
Min skola är jätterolig, jag har jättebra lärare och klasskamrater och jag tycker nog egentligen också om staden, trots att det är stort. Därför är det så himla tråkigt att jag inte kan ta in alla lärdomar, all kärlek och all inspration jag får. Det bjuds så många chanser här som jag inte kan ta helhjärtat. För det är svårt att se det roliga i allt när jag låter mina ätstörningar lägga en stor skugga över det. Samma skugga som följt mig i så många år nu. Jag har nog aldrig riktigt velat erkänna dem för mig själv, eller andra. Jag har nog skämts över min sjukdom. Aldrig velat se det som en sjukdom. Har aldrig tagit upp kampen på riktigt. Nu är jag beredd att göra det. Jag har redan gjort det. Jag vill bli frisk. Frisk på riktigt. Jag vet att det går och att jag kan. Men det är en kamp jag måste ta, och jag visste inte att det skulle vara så tufft. Och jag tror faktiskt inte att jag klarar det själv.
 
Egentligen är det ju inte värre än att jag har ett problem jag måste få bort. När det är borta kommer nya problem, men dem kan jag förhoppningsvis lösa på egen hand.
Jag vet egentligen inte vad jag vill säga med det här mailet. Jag vill vara ärlig. Jag vill nog ha lite hjälp, lite råd, ert stöd. Hur jag ska klara dagarna. Dagarna fram till dagvården, och dagarna under dagvården. Det är så ensamt här. Jag vet inte vad som är bäst för mig själv just nu. Jag vet inte hur jag ska lägga upp min vår.
 
Ja, det här var ju konstigt... Att skriva ett mail till sina föräldrar. Känns lite högtradigt!
Jag vill inte att ni ska var ledsna eller oroliga för min skull. Det är onödigt. Jag vill inte tynga er med min tyngd. Jag är ju varken förlorad eller dum. Egentligen. 
Men ni är mina föräldrar och jag tror det är där jag kan hitta det största stödet just nu.
Ring mig gärna när ni läst det här! Det är inte det att jag inte vill prata om det, ni får inte vara rädda för att fråga mig saker, det blev bara lättast såhär.
Nu ska jag lyssna på en ny låt, och diska min disk.........................................................
Jag älskar er!
/ F


en söndag

Godmorgon!

Släckte lampan vid  tjugo över elva igår, helt slut, men låg ändå och vred mig och kallsvettades med ångest ett långt tag efter det. Blir så trött va! Idag har jag bestämt att det ska vara vilodag. Punkt slut. Jag är trött, min kropp är trött. Det är skönt att få vila. Vila = inget tvångstränande över huvudtaget, inte heller promenerande.

Tänkte försöka städa lite och sedan kanske läsa något som behövs läsas.
Puss!

dagens mat

Har haft för mycket ångest för att skriva matdagbok det senaste. Har blivit så mycket småätande och plockande och det har varit kaos i mitt huvud.
Jag tycker egentligen det är ganska fult att skriva ut matlistor, när man på något sätt vet att man inte äter fullvärdigt. Och jag blir medveten av det, när jag nu skrivet ner det, att detta inte är någon fullvärdig matdag. Att jag måste kämpa mer. Idag var jag tvungen att skriva ner, för matmonstret skriker att jag är äcklig som ätit så mycket. Det är inte ens mycket!
(Måste bara tilllägga att detta är FÖRSTA dagen sedan nyår som jag inte ätit två lagade mål mat under dagen. Två lagade mål mat, det har jag verkligen kämpat med!)

Frukost:
1 smörgås med keso, tomat och avokado
100 gram kvarg med 1/2 banan, bär och frön
te med mjölk
1 clementin

Lunch:
ca fem stora (lovar) bitar sushi, misosoppa

mellanmål 1:
ett halvt äpple, 1/3 smörgås

mellanmål 2:
ett äpple, lite småät av lakrits och yoghurtnötter (kanske fick i mig två bitar sammanlagt?)

Kvällsmål:
en smörgås med keso, avokado, tomat
50 g kvarg med bär, 1/2 banan, frön, en finncrisp
ett ägg (råkade stenhårdkoka det så åt inte hela ägg-gulan) med kaviar
en kopp te med mjölk

övrigt:
lite småät av frukt, finncrisp, frukt


lördagstankar från en ganska nöjd tjej

Det här har varit en bra bra bra dag! Tog mig lite sovmorgon till halv nio. Sedan började dagen lite stressigt dock, hatar att stressa med frukosten, men anledningen till det var att jag hade bokat in mig på yoga vid halv elva. Jag älskar yoga! Speciellt när jag är såpass orolig och stressig och ångestfylld i kroppen som jag är, så vet jag vilken nytta det faktiskt gör. Dessutom är det en träningsform som jag slipper känna "okej, jag boooorde egentligen inte"-genom hela passet, vilket jag brukar göra om jag kör något som aerobic eller spinning. (Spinningen har jag dock i princip lagt ner helt och hållet, tror inte min kropp i nuläget skulle orka ett sådant pass.)
Yoga instruktören var som solen själv och jag promenerade nöjd och glad mot Odenplan för att träffa två vänner för sushi. Sedan yrade jag omkring på Stockholms gator för att gå på en audition, som för det första var hur rolig som helst, och som för det andra egentligen inte gick bra alls men för det tredje så gick jag vidare ändå. Brast ut i gråt när jag fick svaret, haha, är så känslig nu för tiden. 

Har tänkt lite på det där.. med en bra dag. Det handlar inte om att HA en bra dag, för det mesta (visst kan livet i sig bjuda på diverse överraskningar men om vi tänker på en dag som en helt vanlig vardag utan exceptionella händelser) utan att TA sig en bra dag.
Jag har efter alla dessa år förstått att det är jag själv som förstör för mig själv. Jag kan liksom inte tillåta mig att få må bra. Jag förstör mina dagar, medvetet eller omedvetet. Är allt bra så är det ju nästan för bra för att vara sant. Jag har på något sätt övertygat min om att lyckan är farlig, eftersom den är förgänglig, som allt annat. Precis som allt annat är farligt, för att det är förgängligt. Men det är väl också färgängligheten i ting som ger dem sin essens? Eller? 
Jag måste öva mig på att ta vara på lyckan då den finns där, eller finna den då den inte finns där. Skapa den. Göra mig själv lycklig, inte olycklig. Jag är värd att må bra, precis som alla andra är värda att må bra.

Och precis med tanke på det, så tänker jag på vad en bra dag för mig är nu för tiden: Hade hjärtebankestress för att jag hade så bråttom till yogan, höll på att börja gråta av ångest både under passet och i omklädningsrummet för att jag ångrade att jag ätit så "mycket" till frukost (åt precis vad jag brukar) eftersom jag insåg att det bara skulle bli tre och en halv timme mellan frukost och lunch.
Fick ångest under lunchen, då den minsta sushin var på tio bitar.
Fick nästan panikångest innan auditionen skulle börja, rädd för att min kropp skulle falla ihop under dagen.
Efter lite småät under eftermiddagen kände jag för att antingen hetsäta eller äta ingenting, kände ingen hunger och fick ångest för att jag inte kände någon hunger men ändå visste att jag måste måste äta. Åt ändå och blev hungrig (suck..) Låg en timme i sängen och mixtrade med mitt huvud, ta mer eller inte, tog lite mer, var hungrig, ta mer eller inte?

Allt detta har jag alltså också upplevt under denna dag, samma som jag skrev om i början av inlägget. Ändå tycker jag att detta är en av de bästa dagar på länge. Egentligen är det ju sjukt, hade en "frisk" (gillar inte att använda ordet frisk egentligen, vad är liksom det?) person haft en sådan här dag hade den kanske tyckt den varit en riktigt tuff och jävlig dag. Men jag har liksom.. lärt mig leva med ångesten som en del av mitt liv. Och så länge den inte är hela mitt liv så är jag nöjd. För egentligen.. vad är det för liv att leva? Spendera två timmar på att ha ångest över den stundande lunchen. Eller att ens behöva oroa sig för att kroppen inte ska orka med lite press under en audition? Det är då man måste ta tag i saker!


uppdrag: utmaning!

Det här året ska det ta mig tusan vara slut på fjanterier för denna lilla dam!
Jag har under min sjukdomsid helt tagit ifrån mig själv rätten att njuta av saker, men i år är det bannemig dags. De senaste åren, när jag dragits mer med bulimiska perioder, har jag liksom kunnat smaka på kakan utan att behöva äta opp den, om man säger så. Ett konstigt beteende jag dragit på mig är att tugga på saker och sedan spotta ut dem, eller att tex om jag ska äta något, så måste jag modifiera om hela rätten/godsaken. Ta bort/lägga till saker för att det är så himla svårt att just bara äta DEN jobbiga grejen. Spä ut den med kalorifattiga saker.
På senaste tiden har jag märkt hur GODA saker är, när man vågar tugga dem ordentligt. Och utan att spä ut dem med massa grönsaker och sallad och kryddor. (Men också, hur gott sallad faktiskt kan vara om man också tuggar det i lugn och ro och njuter av smaken!) Så himla tråkigt att sitta med teskedar och ta minituggor och dela upp maten på konstiga vis och äta var sak för sig och bla bla bla.
Nu var det inte det detta inlägg skulle handla om, utan att jag ska sätta upp små utmaningsmål jag ska ha tagit mig an innan året är slut.
Nummer ett på listan får bli ett jag tänkt på flera gånger de senaste dagarna:

1. Äta en semla.

Jag ÄLSKADE semlor när jag var liten. Min pappa älskar semlor. Känner jag honom rätt har han redan köpt årets första, han brukar köpa säkert en i veckan från då de börjar säljas i butikerna tills semledagen når slut.
Nu kan jag inte minnas senaste jag åt en semla, minns när jag började be om att få äta en halv. Vilken jag skrapade av grädden från, åt upp den mesta mandelmassan och kanske locket. Senare har det kanske blivit någon tugga semla under hets, eller 1/4 jag tryckt i mig någon kväll men inte kunnat behålla. För se, grejen med utmaningarna är inte bara att jag ska äta dem, utan också njuta av dem. Äta dem på ett "vanligt" vis. Som man äter semla när man äter semla.
Flera utmaningsuppdrag kommer med tiden!

torsdagsbestyr

Igårkväll lade jag mig med en bra känsla i magen. Jag var stolt över mig själv.

Imorse vaknade jag med en hunger som de senaste dagarna bara ökat ju mer jag ätit. Tycker det är konstigt och skitläskigt! Kan inte riktigt tyda min kropps signaler än, så vet liksom inte om det är hunger-hunger eller någon annan konstig reaktion på att jag faktiskt äter mat? Kan dra mig till minnes att det faktiskt var på samma sätt då jag var inlagd. Låg och var hungrig EFTER måltiderna, samt på kvällarna. Har det att göra att kroppen arbetar?
För det var ju inte så att jag gick ner i vikt under tiden på avdelningen direkt!

Iallafall, stoltheten i magen var ju över mailet jag klickade iväg igår. Idag när jag traskade i snövädret påväg till skolan fick jag ett sms av pappa:
Hej!
Har läst ditt brev. Du är en modig tjej med stor insikt! Just nu är det svårt att ringa, får vi ringa ikväll? Vi älskar dig! / Pappa
Åh, vad tårarna började spruta. Det är svårt att beskriva vilka steg det här är för mig, och för min relation till både mig själv och mina föräldrar. Jag har som sagt aldrig haft någon jättenära relation till någon av dem.. Det är konstigt det där, att de två som skapat mig ska vara de två som det är svårast av allt att släppa nära. Varför är det så känsligt?
Mamma ringde iallafall senare. Det var plötsligt inte allt lika lätt att låta känslorna flöda som i mailet jag skrev. Jag blev mest sur, tvär och grät när mamma försiktigt försökte komma med förslag till hur jag skulle orka med min vardag. Kände mig som en otacksam tonåring! Hon ska iallafall ringa enheten imorgon och prata med dem. Min bäste-mamma. Hon ställer verkligen upp i vått och torrt och snö och slask. Trots att jag beter mig som femton!


Heja mig!!

Oj! Gissa vad jag just precis gjorde?
Klickade iväg ett långt mail till båda mina föräldrar. Där jag berättade just hur jag mår nuförtiden och att jag behöver deras hjälp och stöd. Bland det svåraste i hela mitt liv har för mig har alltid varit att prata med mina föräldrar, och berätta saker för dem. Har aldrig velat tynga dem med min tyngd, har aldrig liksom velat släppa dem för nära inpå mig.
Pratade med min mamma i telefon tidigare idag, och grät under nästan hela samtalet (utan att hon märkte dock), efteråt bröt jag ihop totalt i min säng och sedan gick jag och hetsåt. Sedan gick jag och tränade, kom hem och hetsåt igen. Kräktes. Grät. Tog tag i mig själv, gjorde ett gott kvällsmål och satte mig ner och skrev mailet.
Nu är det skickat. Känns faktiskt bra i magen. Det här är ett steg i rätt riktning. Nu är det jag och hela världen, MOT anorexin. Gissa vilka som vinner!


heja mig!

Är HELT SLUT! Shit, skulle nog kunna somna här och nu. Allt är så intensivt nu, jag har hur många bollar som helst i luften och jag vet att själv att jag fortfarande är mycket dålig på att hantera stress.
Fast, maten går BRA, om jag får säga det själv! Har klarat av att äta två varma mål mat om dagen nu i snart tre veckor. Heja mig! I höstan åt jag knappt ett. Hallå, framsteg! Fattar inte hur jag pallade, i höstas. Jag märkes direkt skillnad på koncentration och ork i knopp och kropp av att äta bra lunch tex. Dock tar det vääääldigt mycket tid och ork. Lite för mycket. Man ska inte behöva planera och laga och fundera hela sin vakna tid (den som inte går åt till skolan). Är fortfarande i stadiet där jag tvingar mig själv till att äta, och försöker få mig själv att inse att jag FÅR äta, och framförallt: att jag BEHÖVER det. Inga lätta grejer.

Ikväll åt jag tortilla-pizza med kycklingfärs och mögelost (ost!!) plus diverse godsaker på. Det var verkligen HUR GOTT SOM HELST. Ska göra det imorgon igen.

Funderar faktiskt på att lägga mig, inom typ en halvtimma. Jag vill sova!
Lovar att bli bättre på att blogga så snart tiden och orken inte tryter såhär.
Puss på er!

mellanmål!

Föresten, någon som har tips på bra mellanmål som är lätta att ta med sig till tex skolan? Förutom mackor, vill variera lite!

den lilla kroppen

Vad händer med min kropp? Den verkligen lever sitt egna lilla liv. Igår, och även det som hunnit gå av dagen idag, har jag verkligen varit som ett bottenlöst hål. Hur hungrig som helst! Tycker det är ganska svårt att hantera.
Försöker ändå att hålla mig till att äta regelbundet.

Alla dessa kroppssignaler, har kommit på att de skrämmer mig. Jag tycker det är obehagligt; att vara mätt, att vara hungrig, att vara yr, att vara glad, att vara ledsen, att vara rädd. Allting skrämmer mig. Trots att det är högst mänskliga och naturliga reaktioner och känslor. Varför?

Annars försöker jag pussla ihop dagarna så gott det går, och det går! Dock tar det mycket ork och mycket mycket tid. Vill höra något från dagvården nu, börjar bli outhärdligt att vänta. Så många gånger jag tänkt packa väskan och åka hem. Men jag ska inte ge upp!

Jag längtar som en tok till våren, och lurar mig själv att den nästan är här när solen lyser på förmiddagen och snön smälter bort. Sedan inser jag att det faktiskt bara är den elfte januari..

Puss!


alla får leka med knyttet

Helgen är snart slut och mina fina vänner har åkt hem. Återigen ser jag hur mycket jag ger av mig själv till sjukdomen, men det är också vid sådana här tillfällen man ser vad som finns där bakom (? brevid? egentligen framför?) all ångest, all stress och press. Det har varit helt underbart att få ha sina bästa vänner här, få somna utan att behöva lyssna till sin egen hjärtrytm och se hur livet liksom bara kan flyta på framåt. Man behöver varken plåga sig själv genom dagen eller vara hård mot sog själv. Man får vara snäll. Äh, nu babblar jag lite. Men har insett hur hård jag är mot mig själv. Och jag är säker på att så många andra unga och gamla tjejer och killar där ute är precis likadana. Varför ger vi oss själva inte den respekt vi förtjänar? Varför ger vi oss inte kärlek och en extra klapp på kinden istället för att neka oss njutning i form av mat och umgänge?

Stort plus och klapp på kinden för mig själv för att jag SÅ mycket mer nu kan deltaga i nuet och det som sker när jag är med mina vänner, än vad jag kunde i början av hösten. Då handlade ALLT i mitt huvud om vad jag ätit, borde äta och, framförallt, inte borde ha ätit.
Den här helgen har jag mer tänk att: det är okej, det är gott, jag behöver äta det här.
Jag jobbar på att vänta ut ångesten. För faktiskt, den tröttnar ju till slut, och ger sig iväg. Men försöker jag göra något åt den direkt efter måltider, antingen genom kompensation eller att äta mer, så lever den bara ännu mer rövare.


fixy

Godmorgon!
Håller på och fixar med designen, det ser lite rörigt ut just nu. Varför hamnar länkarna osv långt ner till höger? Jag är så himla otålig med sånt här! Huhu.
Ska läsa lite, sedan ge mig ut på en liten promenix innan jag ska ner till stationen och möta upp en vän som ska bo hos mig hela helgen. En annan av mina bästa vänner kommer ikväll. Har bestämt mig för att njuta och ha roligt istället för att oroa mig över maten.
Puss så länge!

varning för: ett lite ledset inlägg

mamma, jag vill komma hem.
vill jag ringa hem till det vita huset och säga i luren. för det är just vad jag vill nu. komma hem, igen. det känns svagt och fegt, men jag klarar ju inte av att ta hand om mig själv just nu. jag orkar inte bo själv och tänka på mat 95% av min vakna tid. jag orkar inte ha ångest i tron om att jag ätit för mycket, och jag orkar inte ligga vaken med lika stor ångest för att jag ätit för lite. jag orkar inte just nu. jag är jättetrött. är jätterädd för att falla in i gamla mönster igen. vet att ett litet steg bakåt inte behöver betyda att den väg jag redan gått är förstörd. men det känns så förbannat hopplöst ibland. jag känner mig bara dum i huvudet. jag är inte dum i huvudet, egentligen. jag är intelligent, rolig, fnissig, nyfiken. men just nu, nu är jag bara osocial, rädd, tillbakadragen, försiktig.
det är jag, nu. men det är inget liv jag vill leva, inte en dag till. vad är det jag försöker upprätthålla?
men vad är värt? ska jag ge upp min drömutbildning för att satsa 100% på att bli frisk? eller ska jag kämpa på och inte ge upp? det MÅSTE ju gå, eller hur?

Det här är jag:

Jag startade den här bloggen egentligen för att bara få skriva av mig själv, för att göra av min ångest någonstans. För att hjälpa mig själv med att få ner allt svart på vitt. Jag hade inte riktigt tänkt att den skulle läsas av speciellt många. Men nu har jag insett vilken otrolig kraft och styrka man kan hitta hos andra, och ge andra. Hur många det finns som är i samma sits.

Har valt att, än så länge iallafall, vara ganska anonym. Har alltid varit väldigt "hemlig" med min sjukdom, trots att jag varit sjuk länge. Det beror nog mest på att vi inte ens i familjen pratat öppet om det som en sjukdom. Vilket jag nu kan tycka har förhindrat min tillfrisknande ganska mycket. Men jag har iallafall varit mycket noga med att inte visa för folk att jag har problem. Har inte velat bli sedd som "den sjuke". Kanske för att jag inte ens velat erkänna för mig själv att jag varit sjuk, pinsamt att säga till någon att "jag har ätstörningar" och sen sitter jag där och äter skollunch! Alla dessa dilemman. Aldrig trott att någon skulle förstå. Mina vänner har iof vetat att jag HAFT problem, men inte hur mycket problem jag HAR. Har aldrig velat idetifiera mig med sjukdomen, aldrig riktigt velat erkänna den. Anorexi, jag?! Bulimi, jag!? Nej, min kropp är bara cp och jag kan inte få äta lika mycket som alla andra. Min kropp klarar inte det. Ha!

Dock, detta året, har jag börjat se mer på matmonstret som just ett monster och en sjukdom. Jag har också insett att det inte funkar att leva såhär, att det bara tar bort min livskvalitet.
Jag har gjort stora steg! Det började med att jag i våras skrev ett långt mail till en nära vän som just nu bor utomlands. Hon vet att det har varit jobbigt, och har själv lite matproblem, men i det här mailet var jag totalt ärlig. Och det har aldrig känts så skönt! Kändes som om jag ställde matmonster i rampljusen medan JAG stod vid sidan av, i kulisserna, och skrattade åt dess blottning.
Efter det har jag blivit mer öppen med min sjukdom, men, för de nya människor jag träffat sedan jag började min utbildning i höstas har jag inte berättat något. Inte än. Och många av mina vänner där hemma vet heller inte hur djupt in i skiten jag är.
Så, är väl rädd för att de ska hitta bloggen och jag ska totalt blottas! Vet att många ser mig som en stark, pigg och självständig tjej. Vill inte att den här bilden ska rivas.
Fast, som min mamma sa: "Du förstör inte bilden av dig själv, den bli bara mer komplex."
Men komplex och kanske mer mänsklig.

Jag är iallafall från en mindre stad lite längre ner i Sverige, men bor just nu i huvudstaden.
Jag längtar hem varje dag. Och jag längtar till våren.
Jag älskar årstider. Jag (JAG! inte bara äs) älskar att träna, har alltid varit tävlinginriktad och tävlat i många sporter sedan barnsben. Mest älskar jag att dansa, det är det bästa jag vet.
Jag älskar mumin, ska börja samla på mig hela muminmuggs-serien.

Ni får gärna ställa frågor, om ni undrar över något!
Puss!

sjukis

Hej!

Har sovit tio timmar i natt, men är ändå heöt sjukt. Fattar inte. Har dessutom halsont och huvudont, så fick bli hemma från skolan idag. Orkade verkligen inte.
Genast uppstår alla dumma tankar om att jag skulle vara lat, att "tänk hur mycket mer du skulle rört på dig om du åkte till skolan", "gud vad du är svag, det handlar inte om ork det handlar om vilja" och "SÅ sjuk är du inte, ett träningspass borde du palla!". Men NEJ, har börjat inse mer och mer vilka jävliga tankar jag har. VARFÖR skulle jag inte kunna få vila, om jag är trött? Är det något fel på det?
Nej. Det är inte okej att träna när man är sjuk, inte alls.

Startade med en bra frukost iallafall, har köpt hem müsli igen för första gången på länge länge. Har inte kunnat ha det hemma för det är väldigt triggande för mina hetsätningar. Men nu känner jag att det funkar ganska bra. Det kan stå där och se fint ut i burken (det är musli med hjärt-flingor i!). Och med fil, kanel och banan blir det mums!

Ska försöka ta tag i lite nyttigheter iallafall, inte bara ligga här och tänka på mat!
Puss & Kram!


heja på en tisdagsmorgon

Godmorgon!

Har fått nästan tio timmars sömn i natt men känner mig trött i kropp och knopp ändå. Det sliter visst att förflytta sig från stad till stad i detta avlånga land!
Idag ger jag mig på ännu en dag med matschemat. Det är väldigt svårt än så länge, eftersom mina tider i skolan gör att jag aldrig är ledig över lunch tex. Går oftast 9-14, eller idag tex 12-16. Det blir lite kaos i hjärnan! Men det ska jag klara. Har precis fått i mig en god frukost med tillbehörande kaffe. Jag ÄLSKAR frukost. Har alltid gjort, skulle kunna äta frukostmat till alla måltider, hihi. Tråkigt att jag gjort mackor till en jobbig grej på sistone bara, men det jobbar jag på. Tuggar och njuter. Mackor är gott! Minns sist jag började äta efter matschema, hade också på den tiden lite svårt med det här att göra val, vilket jag löste genom att inte göra valet. Vad sägs om en limpmacka med: skinkost, skinka, hushållsost, keso, randig kaviar, saltgurka och vanlig gurka? Mmm sa jag då!

Vad gillar ni att ha på mackan? Har tänkt testa den lite hypeade jordnötssmör&banan-mackan. Ska bara vänta in mina csn-pengar så att jag har råd att köpa jordnötssmöret!

Puss.

sov lilla klumpeduns, sov nu så sött

Är HELT SLUT. Har sovit kanske fyra timmar i natt och har under dagen inte bara ansträngt huvudet utan också släpat på diverse tusentunga resväskor och nästan ännu tyngre matkassar. (Och till råga på allt, när jag använder vettet och tycker att det ska bli SÅ SKÖNT att få åka hiss så är den avstängd, just idag.) Det är ett hårt liv att bo själv! Börjar inte förrän tolv imorgon, så nu ska jag däcka i säng och sova längre än jag gjort på länge.
Skriver mer imorgon! Tänkte presentera mig själv lite bättre, har insett att jag faktiskt har en blogg som bör dekoreras och skötas och mogna.
Puss!

heja mig!

SÅ himla bra klarade jag att äta både frukost lunch middag plus mellanmål idag. Är grymt nöjd med mig själv. Sedan, att de sista timmarna efter middagen blev lite upp och ner, det tänker jag faktiskt förtränga för en stund. För jag satte resten av dagen så klockrent. Jag KAN. Såhär bra som jag ätit idag har jag inte gjort på kanske.. tre år? Stackars tre åren.

Är dock sjukt nervös inför att åka hem, eller bort från hem, eller hur man nu ska se det. Åker imorgon bitti. Tillbaka till det egna, det lilla, det så instängda. Det som jag ska ändra.
Var ute på en promenad idag i solen och två minus och det kändes som om våren var på väg, jag kände värmen och ljuset och det doftade friskt och lite bensin. Kände hur jag fylldes med energi, hur mycket jag såg fram emot att leva, att göra saker, att vara fri. Fina fina känslor!

det går

Utmaningar jag utsatt mig för (i vissa fall blivit helt utan förvarning bara blivit utsatt för) de senaste veckorna:
julbord
matpaj (med fetaost i)
lunch på max
middag på mc donalds
pasta
potatis
jasminris
potatisgratäng
ost
choklad
ostbågar
tacochips
hemmagjord pizza (!!)
falukorv

Sen, när klarar man utmaningen?
De jag skulle vilja säga att jag verkligen fullföljde, det vill säga utan fusk, är:
julbordet, potatisen, ostbågarna och tacochipsen (det var helt spontanät!) plus falukorven. Ja.. det har varit två mycket påfrestande veckor. Har ätit tusen nya saker jag inte ätit på säkert ett halvår. Utsatt mig för middagar och luncher i sällskap av människor. Och gud, den ångesten. Men gud, det går ju. Och utan någon vidare motion.
Och på två veckor, med totalt nya matvanor, har jag gått upp runt ett kilo. Ett kilo. Det känns just nu som minst fem. Men det är det inte. Måste tänka logiskt. Heja mig!


heja mig 2011!

Hade en jättetrevlig nyårsafton i goda vänners lag. Har varjde dag varje timme senaste veckan tänkt tanken att backa ur pga att det skulle ätas gemensam middag. Men, jag åkte dit, jag åt, jag hade roligt!
Och, om det kunde få sluta där.
Om jag slapp åka hem och straffa mig själv genom att tvinga mig själv till att spy upp den lilla nattamat jag åt när jag kom hem. Om jag kunde få vakna med ro i kroppen, iställer för en ångest och stress. Om jag kunnat ta det lugnt och njuta av en slapp förmiddag i soffan istället för att vara nära till hetsätningar hela morgonen. Blev ingen ordentlig frukost utan bara en massa småätande här och där. Vilket leder till stigande och stigande ångest. Och, jag VET ju att det blir så. Jag vet ju precis hur den visan går. Jag vet också att jag får i mig så mycket mer när jag äter på det här sättet. ÄNDÅ är det så omöjligt svårt just nu att sätta sig ner med ens en smörgås och en kopp kaffe.

Det jag har så OTROLIGT svårt  ärför att göra val. Alla val blir ångestframkallande för mig. Vilket bröd? Vad ska jag ha på? Ost, keso, skinka, gurka tomat korv avokado osv osv osv? Kaffe eller te? Äpple eller apelsin? Yoghurt eller gröt? Ja eller nej? Svart klänning eller vit? ALLT allt allt skapar kaos och ångest i min hjärna. Jag KAN inte välja. Det är därför det är så himla svårt för mig att börja följa mitt matchema också. Jag klarar det verkligen inte. Får panik och ångest av att behöva välja smörgås. Vill helst inte välja alls.
De enklaste grejer kan bli helt olösliga för mig: Städa rummet? Gå en promenad? Och jag borde ju läsa lite kurslitteratur. Träna på mina texter. Borde skriva ansökningar. Vart ska jag börja? Allt blir en enda röra.
Att ens skriva ett blogginlägg ger mig ångest. Känns som om jag vill skriva allt på en gång, kan inte hitta någon struktur.
För att inte tala om att laga mat, en måltid. "Ja, men om jag skulle ta och steka lite kyckling, koka en potatis. Eller vill jag ha lax kanske? Och så har jag ju en halv avokado i kylskåpet.. Och fetaost, och majs. Och nej, vad är jag sugen på? Egentligen? Blir det här lagom? Jag kan ju inte äta av allt? Åh, lite keso kanske man kan ta till.. Och soltorkad tomat." Alltså, kaos i min hjärna. Det är ungefär allt eller inget som gäller.
Någon sa en gång till mig att man måste plocka en blomma i taget, man kan inte plocka hela buketten på en gång. Det är väl där jag på något sätt har fastnat. Kan inte se blommorna.

Så, här sitter jag med ångest. Fin början på det nya året. Får försöka vända det här. Ska gå ut på en promenad för at det är underbart fint väder ute, och för att det är nollgradigt.
Det här året ska jag ta hand om mig själv. Och jag börjar nu.


RSS 2.0